Jak przydatne nasion dyni olej Ulubione

Jak przydatne nasion dyni olej Ulubione

Jak przydatne olej z pestek dyni Desperate Housewives

Ja już mówił o korzyściach płynących z różnych olejów. Dziś chcę kontynuować moją historię. Chodzi o oleju z pestek dyni, najlepszych produktów w Austrii, gdzie jest nazywany „żółte złoto”. Olej ten jest powszechnie stosowany w kuchni.

Służy jako doskonały sos w sałatkach, jako dodatek do sosów i majonezu. Jego jedyną wadą jest to, że nie może być ciepło!

Ale dziś, nie chcę mówić o swoich kulinarnych meritum sprawy (choć wiele z nich, a co najważniejsze – jest to bardzo przyjemny smak prażonych nasion) i jego efekty terapeutyczne.

Olej ten jest naprawdę wyjątkowy w swoim składzie chemicznym i jego skład leczniczy jest legendarna. Proponuję, aby zrozumieć, co to jest i jak może pomóc.

Aby zrozumieć, olej z pestek dyni, zbadajmy jego strukturę.

Olej z pestek dyni zawiera:

Kompleks składa się z witamin rozpuszczalnych w lipidach, witaminy A, E i F.

– Witamina A 10 do 15 mg%.

– Witamina E 40 mg do 60%, reprezentowane głównie przez b-tokoferol.

– Witamina F – mieszaniny nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwas oleinowy, kwas linolowy i kwas linolenowy, którego zawartość wynosi do 70%.

Witaminy C, K, B1, B2, R.

W nasionach dyni olej występuje 53 mikro i makro. Wśród nich:

– Żelazo – 13-15 mg;

– Magnez – 4,3 mg;

– Cynk – 8,10 mg. Olej z pestek dyni jest jednym z najbogatszych źródeł cynku, niezbędnych człowieka od narodzin do starości;

– Selena – 6,5 mg;

– białka, pektyny, sterole, substancje hormonów podobne;

– Unikalny zestaw niezbędnych fosfolipidów pochodzenia roślinnego;

– flawonoidy

– nienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

Wpływa nie tak?

Stosowanie oleju z pestek dyni w kosmetykach:

– Jako maski, jak również dodatki w zarośla, kremy – opieki, łagodzenia i leczenia skóry. Leczenie trądziku, leczenie włosów i skóry głowy – łupież i tłustej łojotok. Ze względu na zawartość oleju z pestek dyni witaminy E odżywia skórę wilgoci i tlenu, dzięki czemu jest elastyczna i aksamitna, poprawia koloryt.

Poprawia również aktywny w regeneracji tkanek.

– Do leczenia płytek paznokciowych – nakłada szeroką działanie przeciwbakteryjne zwalcza grzybów i innych chorób paznokci. Ze względu witamin i olejów promuje paznokcie.

Stosowanie oleju z pestek dyni w leczeniu chorób oczu:

– Ze względu na dużą zawartość witaminy A, olej z pestek dyni pracowała również w leczeniu chorób oczu, włączając w to krótkowzroczności. Szczególnie zaleca się używać dla tych, którzy pracują połączone z komputerem, lub wymaga stałego napięcia widzenia (organizatorów np dalnoboyshiki, maszyny). Dobry efekt w leczeniu chorób oczu, jest podana w zastosowaniu ekstraktu świetlika oleju z pestek dyni.

Zastosowanie dyni w leczeniu chorób narządów wewnętrznych i jego wpływ na organizm:

– Działanie przeciwzapalne można obniżyć ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych zapalnych.

– Katar, zapalenie płuc i dróg oddechowych.

– I ma silne działanie przeciwutleniające i chroniące wątrobę poprzez zmniejszenie zapalenia i przyspieszają regenerację tkanki przywrócenie funkcji wątroby, prostaty, śluzówki przewodu pokarmowego, dróg żółciowych).

– Bile normalizuje skład biochemiczny i metabolizm, działa bezpośrednio na strukturę tkanki nabłonkowej zapewniania zróżnicowania i funkcję fizjologiczną nabłonka.

– Olej z pestek dyni zmniejsza obrzęki i poprawia mikrokrążenie w fazie zaburzeń troficznych i epitelializacji ma działanie ochronne w procesie granulacji stymuluje troficzne i procesów metabolicznych w tkankach;

– Ma antymiażdżycowo, anty-wrzód i właściwości antyalergiczne.

– Normalizuje skład żółci, zmniejsza ryzyko chorób kamieni żółciowych;

– W przewlekłych chorób wątroby rozproszone (zapalenie wątroby, marskość, stłuszczenie wątroby, alkoholowe zapalenie wątroby, alkoholowej choroby wątroby);

– Antihelminthic oraz zapewnia działanie przeciwbakteryjne;

– Używane do łagodzenia bólu i pieczenie w zapalenie pęcherza;

– Wspomaga system immunologiczny, odporność organizmu na choroby zakaźne.

Stosowanie oleju z pestek dyni w rozwiązywaniu problemów związanych z układem rozrodczym:

– Dyni, olej z nasion jest szczególnie użyteczny dla kobiet – hamuje proliferację komórek prostaty, gdy jest to łagodny rozrost zmniejsza nasilenie procesu zapalnego, ma działanie bakteriostatyczne. Oznacza to, że leczy zapalenie gruczołu krokowego i BPH, reguluje funkcjonowanie układu rozrodczego, normalizuje spermatogenezy i cyklu jajnika.

– Z olejem z dyni, aby tampony do leczenia nadżerek.

W przeciwwskazań olej z dyni:

– w rzadkich przypadkach, możliwe reakcje alergiczne;

– ma niewielkie działanie przeczyszczające;

– może czkawka.

Od siebie, pamiętać, że szczególnie nic nie zauważyłem, ale tylko w przypadku, zażyciem ją na weekend, aby zrozumieć, co się od niego oczekuje organizm czekać 🙂

W leczeniu, olej z pestek dyni wziąć 1-2 łyżeczki (w zależności od wagi) – 1 miesiąc, podczas posiłku. Niektóre źródła podają, że lepiej jest, aby jeść, ale nie śmiałem. Czasami, gdy jego przyznanie, szczególnie w kamicy żółciowej gorszy ból przy kamiennym darmo. Następnie zmniejsz dawkę do połowy.

Jak przechowywać olej z nasion dyni:

Dyni, olej z nasion powinny być przechowywane w chłodnym ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętej butelce (lepiej jeśli butelki z ciemnego szkła). Okres przechowywania oleju z sześciu miesięcy do roku, w zależności od warunków przechowywania.

Jaki powinien być olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni ma zielonkawo-brązowy kolor. Nie jest bardzo gęsta, lecz gdy w chłodziarkach zagęszcza – to jest normalne, ponieważ tłuszcz zgęstnieje.

Share →